بازدید کننده محترم ، عملیات ثبت اثر شما در حال انجام میباشد ، ممکن است به دلیل حجم فایل شما کمی ارسال فایلها زمان بگیرد لطفا تا دریافت کد پیگیری صبر نمایید.

سنگری در اختتامیه جشنواره شعر انقلاب عنوان كرد: شعر انقلاب؛ پیوندگاه «سنت و تجدد» و «دین و مردم»

تاریخ ارسال : 1391/08/23


محمدرضا سنگری پژوهشگر ادبی، در آیین اختتامیه دومین جشنواره شعر انقلاب گفت: شعر انقلاب هم پیوندگاه «سنت و تجدد» بوده و هم توانست بین دین و مردم پیوند و آشتی برقرار كند.
به گزارش روابط عمومی دومین جشنواره شعر انقلاب، آیین اختتامیه این جشنواره عصر امروز دوشنبه 22 آبان ماه با حضور مسئولان فرهنگی-هنری و نویسندگان و شاعران نامدار كشور از جمله محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری، سید محمود دعایی مدیر موسسه اطلاعات، امیر حسین فردی مدیر مركز آفرینش های ادبی حوزه هنری، یوسفعلی میرشكاك، جواد محقق، محمدرضا عبدالملكیان، محمدرضا سنگری، ناصر فیض، رضا اسماعیلی، رضا مهدوی، مصطفی محدثی خراسانی و ... در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد.
دكتر محمدرضا سنگری در این مراسم با بیان اینكه دستاوردهای ادبی انقلاب در سه دهه ای كه از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد به اندازه سه قرن است، افزود: در این سه دهه آثار زیادی تولید شده كه برای مثال خود من بیش از دو هزار مجموعه شعری از اشعار پس از انقلاب دارم و حتی اگر بخواهیم این تعداد را الك كنیم و آثار شاخص را انتخاب كنیم، لا اقل 100 مجموعه خوب و شاخص خواهیم داشت كه یعنی ما 100 شاعر شاخص در حوزه شعر انقلاب داریم.
سنگری با بیان اینكه من در حوزه شعر انقلاب سروده های زیادی را سراغ دارم كه از شعرهای سنت ادبی گذشته در بسیاری از جهات پخته تر، قوی تر و ارزشمندتراست.
وی در این خصوص به اشعاری كه درباره عاشورا و قیام كربلا سروده شده اشاره كرد و توضیح داد: نسبت به واقعه كربلا می توان 4 منظر داشت؛ یكی از منظر سوگ و تراژدی و مرثیه است كه بیشتر اشعار ما در این زمینه است. دوم آوردن آموزه های عاشورا و قیام كربلا به روزگار امروز و عبرت آموزی از آن است كه این وجه تنها در روزگار ما و شع دوران انقلاب مورد پرداخت قرار گرفته است و گذشتگان آن را ندیده بودند.
این پژوهشگر ادبی افزود: قلمرو حماسه منظر دیگر عاشوراست كه كمتر به آن پرداخته شده و آخرین منظر هم قلمرو اشعار عرفانی درباره كربلا ست كه باز هم سروده های دوره جدید با این مضمون از اشعاری كه در گذشته سروده شده پربارتر و قوی تر است.
این منتقد ادبی با بیان اینكه شعر انقلاب تعریف خود را با خود آورده است، افزود: مرزبندی خاصی میان حوزه شعر انقلاب و شعر دفاع مقدس وجود ندارد و شعر دفاع مقدس هم پاره ای از شعر انقلاب است.
سنگری در بخش دیگری از سخنانش اظهار كرد: امروز كه بیش از 30 سال از انقلاب گذشته وقت آن رسیده است كه به طور جدی به مبانی نظر شعر انقلاب بپردازم.
وی با بیان اینكه هنوز شعر انقلاب را تئوریزه نكرده ایم، افزود: باید وزن نشست های نقد و بررسی مبانی نظرمان در جشنواره ها حداقل هموزن نشست های شعرخوانی هایمان شود و فقر چنین نشست هایی به شدت احساس می شود.
این صاحب نظر در عرصه ادبیات در ادامه صحبت هایش، شعر انقلاب را پیوندگاه هشت ویژگی مهم دانست و به توضیح چند ویژگی از آن ها پرداخت.
سنگری اظهار كرد: یكی از مهمترین ویژگی ها شعر انقلاب آن است كه شعر انقلاب پیوندگاه سنت و فضاهای جدید است؛ شعر انقلاب هیچگاه به گذشته و سنت پشت نكرده و اتفاقا از آن به نحو شایسته بهره گرفته است.
وی ادامه داد: كسانی هستند كه فكر می كنند به شعر انقلاب به خاطر توجه اش به سنت در برابر دوران جدید ایستاده است كه این حرف بی ربط و بی بنیادی است؛ اتفاقا نخستین مجموعه هایی كه در حوزه شعر انقلاب در سال های 64 و 65 منتشر شد، مانند «آسمان سبز» مرحوم سلمان هراتی، «همصدا با حلق اسماعیل» یوسفعلی میرشكاك، «تبسم صبح» قیصر امین پور هیچ رویارویی و تضادی با فضاها و ایده های نو در دوران جدید نداشتند بلكه حتی از آن ها استفاده كرده بودند.
سنگری بهره گیری از همه ظرفیت ها را، از دیگر ویژگی های شعر انقلاب ذكر كرد و گفت: شعر انقلاب از برخی ظرفیت های فراموش شده مانند رباعی و دوبیتی بیشترین و بهترین استفاده را كرد.
وی افزود: همچنین اگر شعر انقلاب از قالب های معمول و مورد استفاده هم بهره گرفت آنقدر در آن ها ظرفیت سازی های تازه انجام داد كه كه اصلا با گذشته قابل قیاس نبود؛ نمونه بارز این امر استفاده از غزل در شعر انقلاب بود.
این پژوهشگر در پایان شعر انقلاب را كه پیوندگاه دین و مردم دانست و گفت: از ویژگی های مهم شعر انقلاب این بود كه به بهترین وجه بین مردم و دیانت آشتی برقرار كرد.