بازدید کننده محترم ، عملیات ثبت اثر شما در حال انجام میباشد ، ممکن است به دلیل حجم فایل شما کمی ارسال فایلها زمان بگیرد لطفا تا دریافت کد پیگیری صبر نمایید.

گودرزی دیباج: فرهنگ عاشورا پیامی برای جهانیان است/عاشورا را باید در زندگی و رفتار فرد جستجو کرد

تاریخ ارسال : 1393/09/11

 گودرزی دیباج مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری هنر متعهد دینی را فقط طراحی پرچم، علم و كتل نمی داند بلکه او معتقد است عاشورا را باید در رفتار، زندگی و آخرت هر فرد جستجو کرد.

به گزارش روابط عمومی مرکز محافل و جشنواره های حوزه هنری، مراسم افتتاح نمایشگاه هشتمین سوگواره هنر عاشورایی عصر دوشنبه 10 آذر ماه، در تالار سوره مجموعه حوزه هنری، با حضور جمعی از اساتید، مدیران، هنرمندان و راه یافتگان این سوگواره برگزار شد.
در ابتدای این مراسم مرتضی گودرزی دیباج گفت: در برگزاری این سوگواره با یك توقف یكساله مواجه بوده ایم و بر كسی پوشیده نیست مادامی كه انرژی و توان داریم نمی گذاریم این خیمه بر زمین بیفتد. شاید هم اكنون لازم باشد از خودمان بپرسیم برای چه چیزی در این همایش هنری شركت كرده ایم، آیا تنها نگاه مادی و جایزه گرفتن بوده است، اگر چنین است باید مرزی میان سوگواره هنر عاشورایی با سایر جشنواره ها را رعایت كنیم كه این مرز از منظر ارزشی و اعتقادی است.
 دیباج ادامه داد: ما به دنبال بیلان و آمار های مسئولیتی خویش نبوده ایم.  خدا نكند مسئولان و هنرمندان ما اینگونه فكر كنند و بدون توسل و توكل پا به این عرصه متعالی بگذارند. آنچه از بزرگان نقل شده است و در كتب گذشته تاكنون آمده مؤید این نكته است كه بزرگان اهل هنر در هر رشته ای از خوشنویسی تا تذهیب و نگارگری برای آغاز خلق اثر خود وضو می گرفتند كه عده ای شاید آنرا افسانه بنامند اما در صورتی که اینگونه نیست.
وی اضافه كرد: این حركت باعث تزكیه نفس و آرامش روحی و خلق اثری متعالی می شد. امروز در شرایطی قرار گرفته ایم كه باید دقیق تر بود، چون خطرات بیشتر است و باید با تذهیب و مراقبت نفس، از ناپاك شدن آن جلوگیری كرد. امروز زمانی است كه باید این سوال را از خودمان بپرسیم كه آیا قصد داریم تنها در حادثه كربلا بمانیم یا می خواهیم در خصوص موضوعی كه جهان را متأثر كرده است، تعمق و اندیشه كنیم؟
 مدیر مركز هنرهای تجسمی حوزه هنری در خصوص پرداختن به موضوع عاشورا و توجه به عنصرتعهد در آن گفت: هنر عاشورایی زیر مجموعه هنر دینی است و هنر دینی نمی تواند متعهد نباشد و این تعهد بر می گردد به ریشه و غایت تعهد به خداوند متعال، زیرا به اذن اوست كه یك اثر هنری خلق می شود و عنایت او شامل هنرمند می شود كه مدارج هنری را می پیماید و اوست كه لطفش شامل حال ما شده است.
وی افزود: دومین تعهد این است كه ما برای چه كسی كار می كنیم ؟ مگر نه اینكه در مورد عاشورا، امام حسین(ع) و پیام آن سخن می گوییم و كار می كنیم، كل این ماجرا طرحی برای گذاشتن پیام است. سوم تعهد به پیام كربلا است، زیرا بنا نبود كه پیام كربلا در كربلا و واقعه آن بماند و خلاصه شود ، زیرا پیام آن صحنه به صحنه و پیش از تولد امام حسین(ع) تا رسیدن ایشان به كربلا طراحی شده است.

دیباج بابیان اینكه پیام عاشورا، عمیق تر از فرم ها و شكل های كلیشه ای موجود است تصریح کرد: اگر قرار است پیام انسانیت امام حسین(ع) را به گوش جهانیان برسانیم باید فراتر از خود اتفاق و عناصر كلیشه آن عمل كنیم.
این هنرمند ارزشی كشور در خصوص آثار حاضر در سوگواره گفت: از اساتید و مسئولان درخواست دارم كه پس از پایان برگزاری این سوگواره، جلسه نقد و بررسی برگزار كنند تا اشكالات و كاستی ها شناخته شود و برطرف گردد.

وی با انتقاد از آثار ضعیفی كه با نام امام حسین (ع) خلق می شود تأكید كرد: باید از ورود اثری كه ضعیف است و شایستگی ندارد به سوگواره جلوگیری كرد زیرا باید شرافتی خاص برای این موضوع قائل شویم، زیرا فرهنگ عاشورا فقط مربوط به ما نیست بلکه یك پیام و حركت برای تمامی جهانیان است.
دیباج ادامه داد: باید تجدید نظر درست در محتوا و فرم ها انجام دهیم تا بتوانیم نسبت با همان تعهدهایمان اثری متعالی و ارزنده به جامعه معرفی كنیم و باید نسبت به اتفاقات كنونی جامعه خود و خطراتی كه اعتقادات دینی – ملی ما را  نشانه رفته اند، حساسیت نشان دهیم و نسبت به آن یك اثر روزآمد و قوی را خلق كنیم.
این پژوهشگر درمورد وظایف یك هنرمند متعهد در جهان امروز تصریح كرد : تكنولوژی و شكل های نادرست آن در حال نابودی فرهنگ ما هستند. ما باید درس فرهنگی بدهیم. میزان بی اخلاقی موجود در جامعه باید توسط هنرمند رصد شود تا بتوان امید به تحول داشت.
وی ادامه داد:  هنر متعهد دینی فقط طراحی پرچم، علم و كتل نیست؛ باید به روز بود، باید به عاشورا و مسائل آن نه به نگاه نمره و جایزه بلكه تأثیر آن در رفتار، زندگی و آخرت هر فرد نگریست. امروز زمانی است كه باید مطالعه، تحقیق و پژوهش كنیم. امروز نیازمند غنی سازی فرهنگی در حوزه تفكر و مطالعات هستیم و باید به دنبال شوكی باشیم كه عامل پویایی و تحرك ما و جامعه شود. این وظیفه شما جوانان خلاق و نوآور است كه بستر این تغییرات را فراهم سازید.
در پایان این مراسم با حضور، محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری، مرتضی گودرزی دیباج مدیر مركز هنرهای تجسمی حوزه هنری، صدیقه سلمان دبیر هنری هشتمین سوگواره هنر عاشورایی، قاسم غلامی، فرهاد ابراهیمی، حسن یاقوتی، عفت السادات افضل طوسی، محمد خزائی، احمد آقا قلی زاده، قدرت الله معماریان، محسن نوری نجفی، فرشته سعیدا جوایز بخش های مختلف هشتمین سوگواره هنرهای عاشورایی به نفرات برگزیده اهدا شد.